De locatie

logo-gemeente-dongeradeelDe gemeente Dongeradeel telt 23.948 inwoners (per 31 maart 2015, bron: CBS) en een oppervlakte van 266,9 km². Dongeradeel is gelegen in het noordoosten van de provincie met als hoofdplaats Dokkum, de noordelijkste stad van de Friese elf steden.

Visie op het sociale domein “Samen leven, zorg voor elkaar”
2015 ……. De gemeente heeft een grotere verantwoordelijkheid gekregen. Door de invoering van de Participatiewet en de Jeugdwet, de veranderingen in de Wmo en de AWBZ.
De kernboodschap van die visie is dat iedere inwoner in Noordoost Fryslân volop mee doet in de samenleving. Dit is vertaald in zeven speerpunten:

 

  1. Alle inwoners staan centraal.
  2. Iedereen kan meedoen.
  3. Preventie aan de voorkant en dichtbij de burger.
  4. Eigen kracht is de basis.
  5. We zorgen voor mensen in kwetsbare situaties.
  6. Integrale benadering: Eén gezin/cliënt, Eén aanpak, Eén regisseur en (waar mogelijk), Eén budget.
  7. Gemeente voert regie en stuurt op resultaten.

Gestreefd wordt naar een samenleving die zo is ingericht dat – binnen de budgettaire kaders – iedereen met of zonder beperking naar vermogen overal aan mee kan doen in plaats van dat er allerlei aparte voorzieningen worden getroffen. Dit wordt ook wel een ‘inclusieve samenleving’ genoemd. De kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve is zo’n voorbeeld; het staat voor sociale verbinding en educatie!

 

Route

De Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve ligt aan de Parklaan nummer 10, de zuid/west kant van Dokkum en is op loopafstand bereikbaar vanuit het centrum.
Met de fiets of met de auto? Er is voldoende gratis parkeergelegenheid direct voor de deur en de bushalte is om de hoek.

Entrée

Entrée € 2,50 p.p.
Knipkaart €30,-
Je kunt een entreekaart kopen met 25 knippen. Deze is 1 jaar geldig.
( maximaal 2 volwassenen en 4 kinderen per bezoek = 6 knippen.)

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

We beschikken over een PIN automaat. Dus klein bedrag? Pinnen mag!

De locatie buiten

Op 14 mei 1986 opende de kinderboerderij, destijds kinderboerderij Noord Oost Friesland genoemd, voor het eerst haar deuren.
De kinderboerderij is tot stand gekomen door een groep gedreven vrijwilligers die doormiddel van subsidies en met grote inzet de bouw hebben gerealiseerd.  Zij hebben het project van begin tot eind geleid en hebben de kinderboerderij gerund totdat de bedrijfsvoering werd overgedragen aan Talant.

Sinds 1 januari 2014, gelijktijdig met de invoering van de WMO,  is de kinderboerderij onderdeel van WIL.
WIL is onderdeel van Alliade. Wil biedt ondersteuning aan mensen die een ondersteuningsvraag hebben op alle levensgebieden van zelfstandig wonen en participatie in de samenleving. De visie van Wil is om op een maatschappelijk verantwoorde en ondernemende manier bij te dragen aan versterking van personen, gezinnen wijken en buurten. Er wordt cliënt gericht gewerkt, waarbij persoonlijke wensen en ontwikkelingen centraal staan. Leven en werken naar wat mogelijk is; met Wil doet iedereen mee in  de samenleving, ook wanneer dat niet alleen lukt.
Medewerkers en vrijwilligers dragen zorg voor de dieren en het welzijn van een ieder op de kinderboerderij.

De kinderboerderij dankt haar huidige naam aan Anna Zijlstra: en boerin uit Dokkum.
Zij vond het erg belangrijk dat alle mensen konden blijven genieten van de natuur en de dieren en besloot een stichting Anna Zijlstra op te richten waar de kinderboerderij jaarlijks een legaat ontvangt om te investeren.  Het enige wat ze wilde is dat de kinderboerderij haar naam blijft dragen en zal blijven bestaan, zodat iedereen de kinderboerderij kan blijven bezoeken.

Jaarlijks trekt de Anna Zijlstra Hoeve meer dan 10.000 enthousiaste bezoekers. 

Spelenderwijs leer je de boerderijdieren kennen, er zijn informatieborden aanwezig. De boerderij en dieren worden alle dagen tip top onderhouden en verzorgd.

In de buurt van het zonneterras buiten hebben we een speciaal speeltoestel en een aangepaste zandbak voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn. 

De locatie binnen


Voorzieningen en Faciliteiten:


Binnen kun je terecht voor een kop koffie/thee, een glaasje fris, een ijsje of wat lekkers om te snoepen. Er is voor de kleintjes binnen ook de gelegenheid om te spelen.
Er zijn ook creatieve producten te koop zijn welke gemaakt zijn door mensen met een beperking.

Het spreekt voor zich dat je gratis gebruik kunt maken van de toiletten en er is ook een invalidentoilet aanwezig met een verschoon plank voor de aller kleinste.

Tevens kunt u gebruik maken van wifi. 

Vrienden van Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve

Mede door sponsoring van bedrijven en giften van verschillende stichtingen kunnen wij dingen realiseren die anders niet of nauwelijks mogelijk zijn.
Zo wordt het geld of de gift gebruikt voor verbetering van de kinderboerderij; een nieuw speeltoestel, dierenverblijven en benodigdheden, gereedschap etc.
Alle vormen van sponsoring of giften zijn van harte welkom, maar ook het schenken van gebruikt (maar goed) materiaal is meer dan welkom!

Wanneer je iets wilt doneren of in een andere vorm iets wilt betekenen voor de kinderboerderij, dan kun je contact opnemen met een van onze medewerkers.
We maken graag tijd en als dank kunnen wij reclame voor je maken/vermelding op Facebook/website/nieuwsbrief of publicatie op de kinderboerderij.

Hallo Jumbo!
Begin 2020 is Jumbo Dokkum partner van de kinderboerderij! Deze samenwerking loopt 3 jaar en mede dankzij Jumbo kunnen wij daardoor mooie dingen realiseren.

Nieuwbouw stal
Eind 2017 is er begonnen met de bouw van een nieuwe stal. Waar de dieren eerst verbleven in allerlei losse hokjes verspreid over het terrein, krijgen ze nu een gezamenlijk onderkomen in de nieuwe stal. De geiten, varkens, ezels en cavia’s krijgen hierdoor een geweldig nieuw onderkomen en cliënten een mooie en veilige werkomgeving.

Begin mei 2018 heeft de officiële opening plaatsgevonden.

Mede dankzij een grote financiële bijdrage van de provincie Fryslân hebben we dit kunnen realiseren.

Biebpas Friesland

Bibliotheekleden krijgen korting bij ons. Kijk voor meer informatie op:

www.biebpas.frl